Candát obecný

Candát 18.1 2012

Candát obecný
3 kg
83 cm
hotts
úroveň 1
10.0/10

Candát 18.1 2012

Candát obecný
3 kg
83 cm
hotts
úroveň 1
10.0/10

Candát 18.1 2012

Candát obecný
3 kg
83 cm
hotts
úroveň 1
10.0/10

Candát 18.1 2012

Candát obecný
3 kg
83 cm
hotts
úroveň 1
10.0/10

Candát 18.1 2012

Candát obecný
3 kg
83 cm
hotts
úroveň 1
10.0/10
  • Candát obecný, 83cm, 3kghotts

Candát obecný se stal rychle velmi oblíbenou dravou rybou v našich revírech a poměrně hojně se díky vysazování vyskytuje na převážné většině z nich a v některých vodách počtem převyšuje ostatní dravce. Nejen u nás je candát populární dravou rybou vyhledávanou sportovními rybáři. Po celé Evropě se tento dravec těší velkému zájmu a to i z tržního hlediska. Maso candáta patří k nejchutnějším a s neustálou poptávkou. Candát má také velmi zajímavý vzhled. Jeho protáhlé tělo je zbarveno do šedozelené barvy s tmavým hřbetem a světlým břichem. Je pokryté malými drsnými šupinami a na bocích jsou zřetelné tmavé svislé pruhy. Jak candát roste, jeho tělo je mohutnější a boční pruhy již nejsou tak viditelné, jako u mladších jedinců. Výrazné hřbetní ploutve (přední s trny) a výrazná tlama s ostrými zuby jsou dalším důkazem, že se jedná o obávaného predátora.


Candát roste poměrně rychle a nevybočuje tak z řad jiných dravců. A stejně jako u ostatních je to závislé na přisunu potravy. U nás jsou rekordní délky kolem 100 cm, ale častěji se úlovky pohybují kolem 60 a 70 cm. Ideálním prostředím pro lov velkých candátů jsou hlubší vody (např. pískovny) s čistou vodou.


Díky své choulostivosti si potrpí na na čistou vodu s dostatkem kyslíku. Pro svůj odpočinek vyhledává členité pevné dno s rostlinstvem, kameny nebo kořeny, kde nachází svůj úkryt a v hejnech odpočívá. Hejna candátů jsou častým úkazem a pouze starší a větší jedinci se později stanou samotáři. Lov candáta jako jednotlivce vychází z pomalého přibližování ke kořisti, k čemuž mu pomáhají prsní a břišní ploutve. Ke kořisti se trpělivě přiblíží a následným prudkým výpadem zaútočí. Na kořist zaútočí zezadu a tak většinu požírá ocasem napřed. Candát preferuje menší kořist než např. štika a nepohrdne ani mrtvou nebo raněnou kořistí, což je pro něj typické. V teplejších měsících loví především v nočních hodinách, v čem mu pomáhá jeho výborný zrak. Pokud se jedná o lov v hejnu, je strategie lovu odlišná. Hejna candátů o různých velikostech loví v mělčích oblastech, kde jednorázově napadají nebo společně rozhání hejna rybek. Některé rybky jsou tak nahnány přímo před větší candáty a ostatní jsou sežrány po tom, co podlehnou zranění nebo únavě z útoku. Tento hejnovitý lov již není tak přínosný pro velké candáty (kolem 80 cm), kterým již nestačí malé rybky a soustředí se na větší kořist. Tu již vyhledávají opět u dna a větších hloubkách. Těmto jedincům již nedělá problém spořádat rybu o velikosti kolem 15 – 20 cm. Opět však nepohrdnou ani uhynulými rybami této velikosti nebo také jinou potravou např. pro kaprovité ryby. Vše závisí na hojnosti této potravy.


Po výtěru, který probíhá zhruba od dubna do května, samec candáta hlídá hnízdo s jikrami. V tomto má candát hodně společného se sumcem. Je totiž velmi agresivní a při ochraně se nebojí zaútočit i na větší ryby a dokonce i na člověka. Ale stejně jako u sumce je to pouze ojedinělá záležitost a není pro člověka nějak zvláště nebezpečná. Candát je velmi atraktivním pro rybáře a specializace na jeho lov je hodně rozšířená.

nahrávám (v případě pomalejšího internetové připojení může trvat i několik minut)