Karas stříbřitý

karásek

Karas stříbřitý
4.22 kg
46 cm
Mates
úroveň 2
9.0/10

karásek

Karas stříbřitý
4.22 kg
46 cm
Mates
úroveň 2
9.0/10

karásek

Karas stříbřitý
4.22 kg
46 cm
Mates
úroveň 2
9.0/10

karásek

Karas stříbřitý
4.22 kg
46 cm
Mates
úroveň 2
9.0/10

karásek

Karas stříbřitý
4.22 kg
46 cm
Mates
úroveň 2
9.0/10
  • Karas stříbřitý, 46cm, 4.22kgMates

Karas stříbřitý je blízký příbuzný karase obecného a ve většině našich revírů se stane nebo již stal jeho náhradou. Především začínající rybáři dnes znají pouze tento druh. Tato kaprovitá ryba se vyskytuje ve většině našich vod a na řadě z nich se díky jeho počtu považuje za plevelnou rybu. Karase stříbřitého poznáme hlavně podle jeho stříbrných šupin. Ty mohou podle prostředí občas měnit svou barvu. Například v menších a rostlinstvem hodně prorostlých rybnících a tůních stříbrné šupiny získají tmavší odstín. V některých případech šupiny zežloutnou a pak se je často karas stříbřitý zaměňován s karasem obecným a v některých případech kaprem obecným. Zde je však u karase jasným identifikačním znakem absence vousků. Dalším charakteristickým znakem je velké ploché tělo a poměrně malá hlava.


Díky své přizbůsobivosti se karas stříbřitý vyskytuje takřka ve všech vodách od malých rybníků, písníků až po některé říční toky. Pro jeho růst jsou ideálnější teplejší vody s dostatkem potravy, kde dokáže poměrně rychle dosáhnout délky kolem 30cm. Starší karas pak může dosahovat délky až přes 40 cm. Na místech, kde je přemnožen a je tak hlavní rybou, již tak velkých rozměrů nedosahuje a zpravidla se jeho délka pohybuje kolem 10 – 20 cm. Takto velcí jedinci tvoří různě početná hejna, ve kterých se zpravidla celý rok vyskytují. Jelikož karas nepatří mezi stanovištní ryby, dokáže v hejnech opanovat rozsáhlou část revíru a v případě menších vodních ploch je prakticky všude. Karas stříbřitý dokáže přežít v nehostinných podmínkách s minimem potravy.


Rychlé přemnožení karase stříbřitého je zapříčiněno také jeho specifickému tření. Stačí několik málo jedinců v novém revíru k tomu, aby se dokázali stát dominantním druhem. Ve zkratce: pokud v drtivé většině převažují samice, rozmnožují se nepohlavním způsobem a vzniklé jikry nevyžadující oplození potřebují pro další vývoj aktivitu jiných kaprovitých ryb. Rodí se pak opět geneticky shodné samice a počet karasů v novém prostředí rychle stoupá. Klasické tření je závislé na počtu samců, kterých v našich vodách postupně přibývá.


Karas stříbřitý nebývá vyhledávanou rybou pro rybáře. Většinou slouží jako návnada pro lov větších dravců. Pokud se však „splete“ při lovu jiné kaprovité ryby karas o velikosti 35 - 40 cm, může to být příjemný úlovek. Většinou se ale jedná o menší kousky, které jsou v revíru zpravidla plevelnou rybou, která rybářské radosti nepřidá. Bohužel by se tato situace, i přes lehký pokles počtu karase stříbřitého, v budoucnu neměla změnit.

nahrávám (v případě pomalejšího internetové připojení může trvat i několik minut)